Η νόσος των λεγεωνάριων

Το 1976 σε μια συγκέντρωση εθελοντών στρατιωτών (λεγεωνάριων) στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, 220 άτομα από τους παρευρισκομένους προσβλήθηκαν από μια άγνωστη μέχρι τότε ασθένεια.

Τα συμπτώματα της ασθένειας αρχικά έμοιαζαν με αυτά της κοινής γρίπης (κατάπτωση, υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος και ξηρός βήχας) και στην συνέχεια εξελίσσονταν σε πνευμονία, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα 34 άτομα να χάσουν την ζωή τους.
Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός ανακαλύφθηκε ο ιός της λεγεωνέλλας που προκλήθηκε από το βακτηρίδιο legeonella το οποίο όπως διαπιστώθηκε «φώλιαζε» στα κλιματιστικά μηχανήματα και μεταδίδονταν μέσω του αέρα στο αναπνευστικό σύστημα των παρευρισκομένων.

Ακόμη και σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων νοσεί από την νόσο αυτήν, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα. Η θνησιμότητα σήμερα κυμαίνεται ανάμεσα στο 12~15% των ασθενών και η κατάληξη εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.
Το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας αναπτύσσεται στα φίλτρα και τα στοιχεία των κλιματιστικών καθώς και στους αεραγωγούς των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων με κεντρική διανομή του αέρα. Εκτός των κλιματιστικών, το βακτήριο της λεγεωνέλλας μπορεί να εμφανιστεί και στα δίκτυα διανομής ζεστού νερού χρήσης όπου όμως η αντιμετώπιση και η πρόληψη είναι διαφορετική και η περιγραφή της ξεφεύγει από το σκοπό του άρθρου αυτού.

 

Η μόλυνση της εγκατάστασης κλιματισμού μπορεί να προληφθεί με την συχνή συντήρηση της εγκατάστασης και τον χημικό καθαρισμό των ευαίσθητων σημείων όπου συνήθως αναπτύσσεται το μικρόβιο (ψυκτικά στοιχεία, φίλτρα, στόμια, αεραγωγοί).

Πίσω